· 

'Welke lens heb ik nodig?'

‘Welke lens heb ik nodig’ is de meest gestelde vraag van deelnemers die zich inschrijven voor mijn workshops. Daarom in deze blog meer informatie over lenzen (en welke je nodig hebt tijdens mijn workshops!).

 

Afbeelding 1
Afbeelding 1

mm = Brandpuntafstand

Het aantal millimeters dat is vermeld op je lens geeft de brandpuntafstand aan. Dit bepaalt hoeveel er te zien is op je foto's en hoe groot het onderwerp in beeld komt.

 

Hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek. Dit noemen we groothoek. Door het gebruiken van een groothoeklens is er meer te zien op jouw foto's.

 

Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek. Dit noemen we zoom of tele. Je haalt alles dichterbij. Door in te zoomen is er minder te zien op jouw foto’s.

 

In afbeelding 1 zie je welke brandpuntafstand ongeveer hoort bij welke beeldhoek. Let op: dit is een indicatie van de uitkomst.

Lenzen met een variabele of vaste brandpuntafstand

De meeste mensen werken met een zoomlens omdat deze over een variabele brandpuntafstand beschikt, bijvoorbeeld 24-70mm of 18-135mm. Met een zoomlens ben je flexibel. Je kunt makkelijk beeld dichterbij halen en bijvoorbeeld grote gebouwen in zijn geheel fotograferen terwijl je toch redelijk dichtbij staat.

 

Een zogenaamde primelens is een lens met een vaste brandpuntafstand. In de praktijk betekent dit dat je meer zelf moet bewegen om de juiste compositie te krijgen. In sommige gevallen is een beeld dan ook ‘buiten bereik’. Voordelen van een prime lens zijn een betere beeldkwaliteit, een minder zware lens en je hebt minder licht nodig om toch goede foto’s te kunnen maken.

Welke sensor heeft je camera?

Een belangrijk onderdeel van je camera is de sensor. Dit is het deel van je camera dat licht via de lens opvangt en de compositie naar een afbeelding converteert. Kleinere sensoren passen een uitsnedefactor toe op je compositie, waardoor er minder wordt vastgelegd dan wanneer je een full-frame sensor gebruikt.

Full-frame

Met een full-frame sensor heb je geen uitsnedefactor, dus wat je door de zoeker ziet is ook wat op de foto komt te staan.

 

APS-C (crop)

De sensor van een aps-c-camera is kleiner dan een full-frame exemplaar. Hierdoor is de camera vaak ook lichter en compacter. Daarnaast wordt het bereik van je lenzen vergroot met 1.5 tot 1.6. Een 200mm lens gedraagt zich als een 300mm lens.

 

Welke lens of lenzen neem je mee tijdens een workshop?

 

Avondfotografie

Voor de workshop avondfotografie voldoet een standaard lens en/of een groothoeklens. Wanneer gebruik je wat?

Een groothoeklens gebruik je om grote gebouwen/composities van relatief dichtbij in één shot te kunnen fotograferen. Ideaal wanneer je architectuur fotografeert.

Een standaard lens is meer een 'alleskunner'. Je  gebruikt deze lens om detailfoto's te maken of bij composities die verder weg zijn. Je kunt met een standaard lens meer inzoomen dan met een groothoeklens. Voor grote gebouwen moet je echter meer afstand nemen om deze in zijn geheel te kunnen fotograferen.

• Ga hier naar de workshops avondfotografie.

 

Stadsfotografie

Voor de workshop stadsfotografie gebruik je meestal een standaard lens. Natuurlijk kun je (ook) een groothoeklens meenemen, maar de focus bij stads- (en straatfotografie) ligt over het algemeen meer op details, reflectie, kleur en herhaling. Door gebruik te maken van een primelens (dus met een vaste brandpuntafstand) word je gedwongen om nog meer te focussen op de compositie. Uiteraard is een zoomlens ook  prima. Je bent dan meer flexibel in de mogelijke composities.

• Ga hier naar de workshops stadsfotografie.

 

Voorbeelden van lenzen

Merken hanteren verschillende waarden voor de brandpuntafstand. Hieronder noem ik de meest gebruikte. Heb je nog vragen over jouw lens stel ze dan in de Facebookgroep of stuur een mailtje naar info@remcogielen.nl.

 

Full-frame sensor

Standaard lens 24-70mm, 24-105mm

Groothoeklens 15-30mm, 15-35mm

 

APS-C sensor (crop)

Standaard lens 18-55mm, 16-50mm

Groothoeklens 10-20mm, 12-32mm

Reactie schrijven

Commentaren: 0