· 

Travel light met een compactcamera

Het is even omschakelen wanneer je normaal een spiegelreflex camera gebruikt en een tas vol lenzen mee sjouwt. Maar eenmaal gewend is deze (of een andere) 'minicamera' een fijne aanvulling.

 

Altijd al gebruikte ik naast mijn professionele spiegelreflex camera een mobiele telefoon om 'even snel' foto's te schieten. Met de meeste mobiele telefoons kun je prima foto's maken, maar als fotograaf was ik toch op zoek naar meer creatieve vrijheid en een hoge kwaliteit qua output.

 

Daarom kocht ik begin dit jaar een compactcamera: de RICOH GRIII. Vooral bij straat- en stadsfotografie is het fijn en praktisch wanneer je snel kunt afdrukken. Daarnaast speelt gemak een rol. Mijn volle cameratas weegt namelijk bijna 8 kilo. Deze compactcamera past in mijn jaszak en weegt slechts 257 gram. We zijn inmiddels onafscheidelijk.

 

Alle specs voor deze camera vind je natuurlijk op iedere willekeurige website waar camera's worden verkocht. De belangrijkste redenen voor mij om deze camera te kiezen: altijd superscherpe en gedetailleerde beelden door onder andere de hoge resolutie, de APS-C formaat sensor en de in-body beeldstabilisatie. Leuk detail is dat je met deze camera ook macrofoto's kunt maken. Tenslotte kun je ook met weinig licht nog goede foto's maken.

 

Nadelen? Het is even wennen wanneer je normaal een spiegelreflex gebruikt. De camera heeft geen zoeker (is wel optioneel aan te schaffen), maar een touchscreen. Daarnaast kies je bij deze compactcamera voor een lens met een vast brandpunt van 28mm. Je compositie skills worden hiermee extra creatief uitgedaagd, want in- en uitzoomen is beperkt.

 

Meer specs o.a. bij Kamera Express en CameraNu.nl.

 

Al de foto's hieronder zijn gemaakt met de RICOH GRIII. Klik op een foto om deze te vergroten of door de foto's te bladeren.

Op 11 augustus, 27 augustus en 8 september geef ik in Rotterdam een workshop Stadsfotografie. Meedoen kan met een spiegelreflex, systeem- en/of compactcamera. Meer info en inschrijven..

Reactie schrijven

Commentaren: 0